Jaka kawa? - Serwis kawowy

włoska kawa dla gastronomii

Ceny zaczynają się od kilkuset złotych

Kawa włoska najlepiej smakuje oczywiście w słonecznej Italii. Wiedzą o tym ci wszyscy, którzy odwiedzili Półwysep Apeniński i tym samym mogli tam do woli delektować się tym szczególnie smacznym napojem. Nie dziwi więc

Jaka kawa? - Serwis kawowy włoska kawa dla gastronomii
fakt, że sprzedaż kawy na świecie rośnie. Ale jednocześnie coraz częściej pojawiają się głosy, że liczba plantacji kawy może maleć. Nie ma się jednak co martwić na zapas, bo i tak na wiele spraw nie mamy wpływu.
Wróćmy jednak do tematu kawy. Otóż, można ją przyrządzać na kilka sposobów, a każdy smakosz ma swój ulubiony. Jedni preferują więc kawę z tradycyjnej kafeterki, inni piją li tylko kawę "po turecku", a są i tacy, którzy delektują się kawą z ekspresu. Jeszcze jakiś czas temu zadowalaliśmy się ekspresami przelewowymi, natomiast w obecnej dobie możemy już korzystać z ekspresów ciśnieniowych. W sklepach tego rodzaju sprzętów jest rzeczywiście pod dostatkiem, więc możemy wybierać do woli. Ceny zaczynają się od kilkuset złotych, a kończą nawet na kilkudziesięciu tysiącach. Tak więc, nawet najbardziej wymagający klienci będą w stanie nabyć taki ekspres, o jaki konkretnie komuś chodzi.


Kawa z Italii jest mocna orzeźwiająca

Przyjmuje się, że na świecie to właśnie Włosi są mistrzami w przyrządzaniu kawy. Stanowi ona najważniejszy rytuał w ciągu dnia. Pije się ją nie tylko rano, ale też wielokrotnie w ciągu dnia.
Sprzedaż kawy we Włoszech jest bardzo wysoka, ponieważ Włosi piją kawę 3 lub nawet 4 razy dziennie. Przyjmuje się, że jest to odpowiednia ilość, która nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.
Kawa poprawia naszą pamięć, pomaga się skoncentrować na wykonywanym działaniu, a nawet pozytywnie wpływać na skórę. Naukowcy twierdzą, że może powstrzymywać starzenie się skóry. Może więc warto samemu się o tym przekonać?
Kawa włoska występuje w wielu odmianach. Niezmienną klasyką pozostaje cappuccino, które uznaje się za kawę idealną na poranek. Jest bowiem idealna na spokojny, leniwy poranek. Jeśli myśląc o kawie, rozmyślasz o kawie pełnej dodatków, to zdecydowanie nie jest to kawa włoska. Kawa z Italii jest mocna, orzeźwiająca. Nie ma w sobie wiele dodatków. Jeśli już, to mleko w różnych wydaniach. Chociażby latte, espresso czy wspomniane już cappuccino.
Włoski kawowy sen prawdopodobnie nigdy się nie skończy. Cały świat jest zakochany w mocnej i aromatycznej kawie.


Ma to wpływ na to czy

Poranek powinniśmy zacząć od dobrego i pożywnego posiłku. Ma to wpływ na to, czy zdobędziemy energię na resztę dnia i czy będziemy mogli się skupić na właściwym wykonywaniu swoich czynności. Często jednak nie mamy okazji, aby zrobić porządnie śniadanie przed dniem pracowniczym. W tej sytuacji możemy zdecydować się tylko i wyłączenie na szybką kawę. Jeśli nie zdążymy przyrządzić nawet tego ciemnego napoju, to ważne jest, aby czekał on na nas w pracy. Dlatego wiele firm dla swoich pracowników przygotowało specjalny automat do kawy. Każdy z nas ma określone preferencje. Dla różnych osób kawa powinna mieć różne walory. Popularnością cieszy się kawa włoska. Będąc w Italii, należy mieć jednak na uwadze, jak w tej kulturze wygląda latte. Jest to bowiem mleko z drobnym dodatkiem kawy, a nie tak jak u nas kawa z mlekiem. Sprzedaż kawy opłaca się też w krajach skandynawskich. Liderami są Duńczycy, którzy wypijają najwięcej filiżanek w ciągu dnia. Również w Polsce ciężko sobie wyobrazić dnia bez kawy, nie tylko z rana, ale ten trunek potrafi nas pobudzić z letargu również w ciągu intensywnego dnia.



© 2019 http://serwis-kawowy.coffeenews.warszawa.pl/